Hoogbegaafd, een zegen?

Doen wat de juf zegt

maarten+Leonardo.jpg

Er is me ooit verteld dat er geen problemen bestaan, alleen maar uitdagingen. Nou, als je kind heel ongelukkig is op school en het leven eigenlijk niet meer zo ziet zitten op zijn 8e, spreek ik hier toch maar over een probleem. Want tja, als ouder wil je toch eigenlijk alleen maar dat je kind gelukkig is, toch? Liefst 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Oke dat is niet reëel, maar depressief op je 8e is ook geen optie. Dus op zoek naar de OORZAAK. Na enig testen en € 450,00 armer (in België kost dezelfde test overigens € 70,00) kom je er dan achter dat je niet alleen zelf dacht dat je een slim kind hebt maar dat hij ook volgens de test bovengemiddeld intelligent is. Ik duik op internet en na ettelijke uren wordt het me duidelijk dat het een het gevolg is van het ander.  

De reden dat mijn kind zich daadwerkelijk anders gedraagt dan het gemiddelde kind is te verklaren en niet toe te schrijven aan een of andere afkorting waar je een rugzak voor aan kan vragen.  

Om nog even terug te komen op een paar van de problemen misschien helpt het anderen; 

  • Het onophoudelijk verstoren van instructie. Niet vanuit baldadigheid maar HB kinderen hebben context nodig. Waar gaat het over, waar gaat het heen. Als er teveel vanuit de delen wordt gewerkt naar het geheel ipv eerst het geheel benoemd te hebben gaat het mis. Gevolg -> kind op de gang -> gevoel "ik ben ongewenst, ik doe het fout". Gevolg - > negatief zelfbeeld. 

  • Buitenspelen. Een HB kind bedenkt ingewikkeld spel met veel regels en het kan dagelijks variëren. Andere kinderen vinden dat maar niks, ingewikkeld, gedoe en laten het kind als snel links liggen. Gevolg -> “ze moeten me niet, ze willen niet met me spelen.” Gevolg -> negatief zelfbeeld, verdriet 

  • Verveling. "Juf, die sommen hebben we toch gisteren ook al gedaan? die ga ik vandaag echt niet weer maken!" Uiteraard moet dat wel want alle kinderen moeten dat, want het is goed voor je, oefenen. Hhmm, iets gaan oefenen wat je al kunt?? dubieus als je het mij vraagt. 

  • Zeer goed en soms (fotografisch) geheugen. "He juf, net zei je rood blaadje en nu zeg je groen" Het kind denkt dat ie goed heeft opgelet en de juf denkt wat een zeurpiet. 
     

Mocht je hier veel in herkennen laat je kind gerust testen en trek je niets aan van andere ouders die wat smalend doen over het feit dat jij denkt dat jouw kind slim is. Ik moet wel opmerken dat er ook hele andere reacties van kinderen kunnen zijn. Hier gaat over een jongen, maar meisjes zijn over het algemeen geneigd zich meer aan te passen en onder te presteren omdat ze er graag bij willen horen en niet teveel op willen vallen. 

Toch vreemd; hoogbegaafd zijn is geen ziekte of aandoening maar als je er slecht mee omgaat, wordt je het wel. Dat is voor veel mensen al te ingewikkeld en al helemaal voor de politiek want dan moet je echt dingen gaan combineren. Een hoogbegaafd kind wat ziek wordt kost de overheid veel geld. Het kan niet meer naar een gewone school, speciaal onderwijs is vaak niet geschikt voor hoogbegaafde kinderen, een particulier initiatief is niet voor alle ouders weggelegd. Kortom; kind komt in de zorg terecht (en als het even wil de ouders ook) en kost veel meer dan wanneer er voor echt PASSEND ONDERWIJS was gezorgd!

Previous
Previous

Associatief leren

Next
Next

Leuke pubers bestaan